Als u het voor elkaar krijgt om ergonomisch te werken dan gaat uw productiviteit omhoog en zorgt u ervoor dat uw werk geen lichamelijke of geestelijke klachten zal veroorzaken in de toekomst. Om ergonomische te werken heeft u de juiste voorzieningen nodig en moet u leren om een goede werkhouding te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om genoeg rustmomenten in te lassen voor uw lichaam en geest. Mensen die ergonomisch werken lopen minder kans op rugklachten, vermoeidheid, stress en burn-out. Zzp’ers en andere thuiswerkers verzuimen vaak op dit gebied terwijl het voor hen minstens zo belangrijk is om voor zichzelf te zorgen.

Wat is ergonomie?

Ergonomie is een vakgebied dat zich bezighoudt met het onderzoeken, advies geven over en aanleren van lichaamshoudingen, bewegingspatronen en gewoonten die het dagelijks leven makkelijker en gezonder maken. De meeste beroepsgroepen krijgen te maken met herhaalde lichamelijke handelingen of langdurig werken in dezelfde positie. Of je nou op een kantoor zit, je eenmansbedrijf van huis uit runt of in de bouw werkt, ergonomisch werken is belangrijk om je lichaam en geest te beschermen. In dit artikel gaan we vooral in op ergonomische maatregelen die thuiswerkers kunnen treffen.

De typische thuiswerksituatie

Steeds meer zzp’ers en eenmanszaken maken gebruik van virtuele kantoorruimtes van Zakelijkhuren24.nl. Daardoor kunnen ze zonder zorgen vanuit hun eigen huis kunnen. Dat is fantastisch want zij besparen uren tijd doordat ze niet hoeven te reizen en ze kunnen hun dagen geheel flexibel indelen. De meeste thuiswerkers hebben echter evengoed last van hun rug en nek. Dat komt doordat ze uren achter elkaar bezig zijn op de computer en daarbij vaak ook nog een telefoon tussen hun oor en schouder geklemd houden. Bent u ook iemand die gewoon vergeet om pauze te nemen en vervolgens na uren achter een beeldscherm met een stijf lichaam opstaat? U kunt hier verandering in aanbrengen door ergonomisch te gaan werken.

Klachten die ontstaan door de verkeerde werkhouding

De klachten die ontstaan door een verkeerde werkhouding verschillen per persoon en werksituatie. Er zijn echter wel een aantal problemen die vaak voorkomen. Zo krijgen mensen die urenlang achter een computer werken vaak last van KANS (vroeger heette dat RSI) omdat hun nekspieren te gespannen raken. Dat kan ook hoofdpijn veroorzaken. Ook oogklachten komen veel voor bij mensen die te lang naar een scherm staren. Rugklachten ontstaan eigenlijk bij iedereen die een slechte werkhouding heeft, of ze nou staan, lopen of zitten.

Oplossingen voor klachten

De meeste werkgerelateerde klachten kunnen worden opgelost met behulp van fysiotherapie en een betere werkplek. Sommige problemen worden echter chronisch en kunnen daardoor niet zomaar verholpen worden. Daarom is het verstandig te zorgen voor een optimale werkplek en werkgewoontes voor u last krijgt van klachten. Daarvoor zijn twee aspecten van groot belang – werkplekoptimalisering en gezonde gewoontes.

Werkplekoptimalisering

Het optimaliseren van een werkplek doet u door te zorgen voor een ruimte waarin u effectief kunt werken zonder langdurig of herhaaldelijk verkeerde houdingen aan te nemen. Het is natuurlijk belangrijk dat u een goede bureaustoel heeft, een beeldscherm dat op ooghoogte staat en een toetsenbord en muis die op de juiste hoogte staan. Dat betekent dat uw handen ondersteund kunnen werken terwijl uw rug recht is en uw schouders ontspannen op uw ribbenkast steunen. Zorg verder dat alles wat u tijdens het werk nodig heeft binnen handbereik staat. Door uw werkplek te optimaliseren staan bijvoorbeeld belangrijke documenten en de telefoon op een plek die u kunt bereiken door uw arm uit te strekken.  

Gezonde gewoontes

Als u thuiswerkt dan kunt u voorkomen dat u lichamelijke en geestelijke problemen ontwikkelt door vaak genoeg even pauze in te lassen en af te wisselen tussen verschillende goede werkhoudingen. Het is belangrijk om uw lichaam af en toe te strekken, uw ogen rust te geven en uw gedachten even vrij te laten stromen. Probeer niet langer dan een uur aan dezelfde taak en in dezelfde houding te werken. Het belangrijkste voordeel van het voorkomen van klachten door werkplekoptimalisering en gezonde werkgewoonten is dat u niet te maken krijgt met ziekteverzuim. U gaat er echter ook effectiever van werken. Als u beter voor uzelf zorgt tijden het werken is het ook makkelijker om te genieten van uw vrije tijd.