Wanneer u voor uw bedrijf gebruik maakt van gehuurde kantoorruimte en u kunt de huur niet langer betalen, dan kan dit leiden tot grote zorgen en stress. Als u een langlopend huurcontract heeft is de kans groot dat uw verhuurder u daaraan wil houden, tenzij er op heel korte termijn een nieuwe huurder wordt gevonden.

Ga zo snel mogelijk in gesprek met de verhuurder

Wanneer u door liquiditeitsproblemen de huur van uw kantoor niet meer kunt betalen, is het belangrijk om hierover zo snel mogelijk met de verhuurder te overleggen. Misschien kan er een regeling worden getroffen voor tijdelijke huurverlaging of uitstel van betaling. Stel dat u een goede klus of grote order verwacht of nog in afwachting bent van betaling van klanten, dan kan de verhuurder beter even wachten op de huur in plaats van een deurwaarder op u afsturen of naar de rechter stappen.

Ontbinding van het huurcontract

Als er geen zicht is op verbetering van de financiële situatie van het bedrijf dan zit er niets anders op dan het huurcontract op te zeggen. Het beste bent u natuurlijk af als dit met wederzijdse instemming en zo snel mogelijk kan gebeuren. Als de verhuurder het pand snel weer kan verhuren zal hij zeker bereid zijn om u tegemoet te komen. Een nieuwe huurder gaat vaak ook meer betalen, dus de verhuurder gaat er dan vaak ook nog eens op vooruit. Als de verhuurder niet bereid is om het contract te ontbinden dan kunt u de rechter vragen om hier een oordeel over te vellen. Dit duurt langer en is natuurlijk ook qua kosten niet aantrekkelijk.

Wat te doen als de huur is beëindigd?

Als u na het beëindigen van de huur besluit om vanuit huis te gaan werken dan kan het handig zijn om een zakelijk inschrijfadres te nemen. Dit adres wordt vermeld bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister en kunt u ook op uw briefpapier en andere documenten vermelden. Dit heeft als voordeel dat uw woonadres privé blijft. Vooral als u een risicovol beroep heeft, zoals bijvoorbeeld journalist of nieuwsfotograaf, kan het verstandig zijn dat uw privé adres niet zomaar bij de Kamer van Koophandel kan worden opgevraagd.