De inflatie in Nederland breekt record na record. De naweeën van de coronacrisis maar vooral de oorlog in Oekraïne en de mede daarom fors gestegen energielasten zijn hier debet aan. Veel huurders wachten daarom met meer spanning dan normaal de jaarlijkse aanpassing van de huur van hun kantoor of ander bedrijfspand af.

Verhuurders doen er volgens ABN Amro, de grootste zakelijke bank van Nederland, verstandig aan om niet zonder meer het inflatiepercentage te gebruiken als graadmeter voor de huurverhoging. ‘Ga in gesprek met uw huurder’, luidt het advies. De huurprijs zondermeer fors verhogen kan ertoe leiden dat de ondernemer in liquiditeitsproblemen komt en vervolgens failliet gaat. Dat heeft dan weer tot gevolg dat er helemaal geen huur meer wordt overgemaakt.

Thuiswerken de norm

Er geldt al sinds maart 2022 geen officieel thuiswerkadvies meer. Toch zijn er veel bedrijven die hun personeel de mogelijkheid geven om geheel of gedeeltelijk thuis te werken. Dit kan zich natuurlijk vertalen in het aantal vierkante meters dat een bedrijf aan kantoorruimte nodig heeft. U kunt als ondernemer daar kritisch naar kijken en verkassen naar een kleiner pand of, als dat mogelijk is, in uw huidige pand minder vierkante meters huren. Dit kan uiteraard alleen als het huurcontract afloopt. Dit is voor de verhuurder vaak een moment om een extra huurverhoging door te voeren. Maar ook hier geldt weer dat de verhuurder er wijs aan doet om de voorgenomen huurverhoging goed af te wegen.

Zakelijk adres huren

Wilt u als ondernemer graag vanuit huis werken maar vindt u het prettiger om een zakelijk adres te hebben om in uw correspondentie te vermelden? Dan is het ook mogelijk om een zakelijk adres te huren. Hier bent u niet fysiek aanwezig, u kunt gewoon vanuit huis werken of waar dan ook, maar naar dit adres wordt uw post verstuurd en dit adres kunt u vermelden op uw briefpapier. Dit kan ook praktisch zijn als u in een wijk woont die niet zo goed bekend staat. Uw zakelijke adres is dan representatief.