De maatschappij kent tegenwoordig steeds minder grenzen. Goederen, informatie en mensen bewegen zich zo snel over de hele wereld dat bijna alle producten en diensten die verkocht en geconsumeerd worden in een samenwerking tussen meerdere landen zijn ontstaan. Steeds meer ondernemers voeren hun beroep uit via het internet en hebben dus geen fysieke bedrijfsruimte of kantoor meer nodig voor hun werkzaamheden. Dat biedt heel veel mogelijkheden voor hun leven want zij kunnen dus vanuit hun hangmat aan het strand, yoga retreat in de jungle of hutje in de bergen hun werk doen als ze dat willen.

Overweegt u om uw bedrijf vanuit het buitenland voort te zetten?

Het is dus fysiek mogelijk om een bedrijf te voeren in Nederland als u voornamelijk in het buitenland woont. Helaas wordt de regelgeving omtrent bedrijven, belasting en de rechten en plichten van ondernemers echter nog steeds geregeld op nationaal niveau. Als u een bedrijf heeft in Nederland en overweegt om naar het buitenland te verhuizen dan moet u dus wel even goed nakijken hoe u dit kunt regelen met uw inschrijving bij de KvK en uw plichten bij de belastingdienst.

Zakelijk huren biedt ondersteuning

Zakelijkhuren24.nl krijgt als verhuurder van virtuele kantoorruimte vaak te maken met reizigers en emigranten die hun bedrijf in Nederland willen doorzetten terwijl ze elders wonen. Dat kan meestal makkelijk geregeld worden door bij hen een virtuele kantoorruimte te huren op een fysiek adres. Als u voor onbepaalde tijd (langer dan een jaar) naar het buitenland vertrekt dan is het verstandig om alles goed te regelen voor u zich bij de gemeente uitschrijft en uw avontuur in het buitenland begint. Anders kunt u problemen krijgen met de belastingdienst, uw verzekering en uw inschrijving. In dit artikel vindt u informatie over dit proces.

De interactie tussen gemeenten en de KvK

Bij de meeste gemeenten moet u zich uitschrijven als u meer dan acht maanden in een jaar in het buitenland verblijft. Ook als u ergens anders gaat wonen en zich daar wilt inschrijven moet u zich in Nederland laten uitschrijven. Gemeenten moeten deze uitschrijvingen van Nederlandse burgers doorgeven aan de KvK. Daar krijgen ze elke week tientallen meldingen binnen van zzp’ers en andere ondernemers die naar het buitenland verhuisd zijn terwijl hun bedrijf in Nederland geregistreerd is. Zij nemen vervolgens contact op met de ondernemer om te kijken of de onderneming in Nederland kan blijven bestaan.

Niet alle soorten ondernemingen mogen in Nederland blijven bestaan

In dit artikel kunt u lezen onder welke voorwaarden uw onderneming in Nederland mag blijven bestaan als u zelf naar het buitenland verhuist. Daarbij maakt het geen verschil welke rechtsvorm u gekozen heeft. De regels zijn hetzelfde voor een bv en een zzp’er. Wat wel verschil maakt is of u een zakelijk adres heeft in Nederland. Als voor de activiteiten van uw onderneming een fysieke inschrijving in het handelsregister verplicht is dan kan een boekhouder of opdrachtgever soms toestemming geven om uw bedrijf op hun adres in te schrijven. 

U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste inschrijving van uw onderneming

Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de correcte registratie van uw bedrijf. Als er geen feitelijke activiteiten worden doorgezet in Nederland dan moet u doorgeven aan de KvK dat uw onderneming stopt en vervolgens in het buitenland opnieuw een onderneming stichten. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die online producten of diensten verkopen, zelfs als hun klantenkring in Nederland blijft bestaan. Als u dit niet doet en de KvK komt erachter, dan wordt uw onderneming ambtshalve door hen uitgeschreven. Dat kan veel problemen ten gevolge hebben met de belastingdienst, uw verzekeringen en de wetten in het land waar u gaat wonen.

Voorbeeld 1: Een webwinkel in Portugal

De eigenaar van een Nederlandse webwinkel is naar de Portugese kust verhuisd omdat hij het klimaat daar beter verdraagt. Hij had zijn bedrijf ingeschreven op zijn woonadres in Nederland en verliest dus met zijn verhuizing het vestigingsadres van zijn bedrijf. Zelfs als hij voornamelijk aan Nederlandse klanten blijft verkopen heeft hij officieel geen activiteiten meer in Nederland. Hij moet zijn bedrijf uitschrijven bij het handelsregister en zich opnieuw inschrijven in Portugal. Daarna mag hij hopen dat zijn verkopen niet boven het EU-drempelbedrag voor afstandsverkopen komt. Hij kan er echter ook voor kiezen om een virtuele bedrijfsruimte te huren bij Zakelijkhuren24.nl. Zo heeft hij een vestigingsadres in Nederland en kan hier zijn zaken blijven regelen.

Voorbeeld 2: Tandarts verhuist naar Italië maar blijft klanten zien in Nederland

Als een tandarts in Nederland wil werken dan moet hij ingeschreven staan in het handelsregister. De tandarts uit dit voorbeeld is naar Italië geëmigreerd maar hij neemt soms een praktijk waar in Nederland of draait een paar dagen per week diensten. Daarvoor zal hij een adres moeten opgeven waar hij zich in Nederland heeft geregistreerd. Dat kan bijvoorbeeld als de eigenaar van de praktijkruimte waar hij werkt hem toestemming geeft om zich daar te vestigen. Hij moet dan alsnog bij één van de Registratie Niet-Ingezetenen loketten ook zijn privéadres in Italië aanmelden.

Voorbeeld 3: Journalist verhuist naar de VS

De KvK bekijkt elke zaak apart omdat het niet altijd direct duidelijk is of iemand nog feitelijke activiteiten heeft in Nederland. Zo werd bijvoorbeeld een journalist uitgeschreven door de KvK nadat hij was verhuisd naar de VS. Hij leverde van daaruit teksten aan de Nederlandse media maar moest toch zijn registratie in het handelsregister beëindigen. Het voordeel daarvan is dat de belastingplicht in Nederland stopt. Deze journalist heeft zich in de VS ingeschreven als ondernemer en vanaf dat moment Amerikaanse facturen gestuurd aan zijn opdrachtgevers in Nederland. Hij had ook een virtueel kantoor kunnen huren om daar zijn onderneming in te schrijven en onder Nederlandse bedrijfsnaam door te gaan. 

Voorbeeld 4: Parttime klussen tijdens familiebezoeken

Een Nederlandse aannemer die naar Frankrijk verhuisd is komt elk jaar een paar maanden naar Nederland. Dat doet hij om zijn familie en vrienden te bezoeken maar tijdens zijn verblijf wil hij graag een aantal klussen uitvoeren. Dat kan alleen legaal als hij zich registreert bij de KvK met een bezoekadres in Nederland. Daarvoor kan hij een virtuele bedrijfsruimte huren bij Zakelijkhuren24.nl, of hij kan een boekhouder of opdrachtgever vragen of hij zijn bedrijf op hun adres mag vestigen.

Voorbeeld 5: Adviseur werkt door met zijn Nederlandse klanten vanuit Denemarken

Adviseurs en coaches hebben vaak genoeg aan een goede internetverbinding om hun activiteiten uit te voeren. Voor hen is het al een voordeel om een virtuele kantoorruimte te huren als ze nog in Nederland wonen, want zo kunnen ze hun privéadres geheim houden. Voor een adviseur die vanuit het buitenland werkt is het helemaal handig om een contract af te sluiten met Zakelijkhuren24.nl. Dan kunnen ze namelijk het werk met hun Nederlandse klanten ongestoord doorzetten.